Choose another country or region to see content specific to your location.

Acoufelt contributes reusable, recyclable panels to ‘Circular Economy’ research hub: Legacy Living Laboratory

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

October 23rd marked the official launch of Curtin University and Development WA’s ‘Legacy Living Laboratory’, brought to life by the Curtin University Sustainability Policy (CUSP) Institute. The Legacy Living Lab (‘L3’) is a highly functional, state-of-the-art research hub furbished with offices and collaboration spaces. From the outside, the structure appears like any other modern build. However, the L3 lab has been built entirely from modular, sustainable materials, enabling the building to be deconstructed and disassembled, moved and reused anywhere within a matter of weeks.

 

During the initial planning period for the building, the CUSP team determined that only materials meeting certain modular and sustainability requirements were to be sourced. When the research team approached Acoufelt for a contribution, we found ourselves instinctively aligned with the Lab’s vision for sustainability. In support of the L3 project, a total of 47 acoustic ceiling panels were donated to the interior fit-out.

Acoufelt donated 36 x 12mm FilaSorb™ acoustic ceiling panels in ‘Charcoal’ for the downstairs ceiling area, 11 x 12mm FilaSorb™ acoustic ceiling panels in ‘White’ for the upstairs ceiling area, and 400 magnets as part of Acoufelt’s magnet installation accessories. Acoufelt FilaSorb™ ceiling panels in 12mm achieve a Noise Reduction Coefficient (NRC) of up to 0.64, and are available in our full range of 29 colors. You can explore Acoufelt’s collection of acoustic ceiling panels at https://acoufelt.com/au/product/colourway-ceiling-panel/, or contact one of our team at hello@acoufelt.com for questions about the L3 project or the Acoufelt acoustic portfolio.

Made from a minimum of 60% recycled material, Acoufelt’s FilaSorb™ acoustic ceiling panels in ‘Charcoal’ and ‘White’ were a fitting compliment to the space. The acoustic ceiling panels were installed across the kitchen break-out space and central meeting quarters, being the most populous – and subsequently the loudest – areas of the building. 400 magnets to support the magnet installation method were also donated to ensure the panels were modular and demountable, extending the life of the panels by allowing them to be reassembled and installed in new builds – ‘reduce, reuse, recycle’.

 

The in-built reuse practices of the L3 lab have been calculated to save 18 tonnes of construction material from disposal, compared to common building industry practices. This equates to an 88% decrease in greenhouse gas emissions. Whilst a feat in itself, the lab will continue to feed research back into the field; collecting data on innovative products that support ‘circular economy’ construction. The research gathered from testing conducted at the lab will be used to inform the building and construction industry, and champion sustainability.

Tell us what you are looking for

Australia

Choose another country to see content specific to your location.​

Subscribe to our Newsletter

Find My Nearest Rep or Distributor

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Choose another country to see content specific to your location.